Orimliga nedskärningar i Värnamo kommun

0
429
Värnamo kommun nedskärningar

Sommarlovet är äntligen här och de flesta tar under juli månad några lediga dagar. I år blir det en extra god sommar för en del, men samtidigt blir det för andra en sommar med bitter eftersmak.

Samtidigt som att partierna som sitter i kommunstyrelsen (C+L+M+KD) beslutade i kommunfullmäktige den 28:e mars att höja sina egna löner så bestämde sig samma konstellation för att kraftigt dra ner på kommunens verksamheter vilket slår extra hårt mot barn-och äldreomsorgen. Något som vi i Vänsterpartiet röstade emot men inte kunde förhindra.

Nu rapporterar VN att skolanställda vittnar om sönderstressad skolpersonal, som går på knäna, och planen är att dessa nedskärningar ska pågå i 3 år! Är det rimligt att tycka att detta är det Värnamo vi ska ha? Det tycker inte vi!

Det hela blir ännu märkligare när man tittar på hur partierna som har styrt kommunen i flera mandatperioder gick till val. Alla hade en fantastiskt positiv bild av läget i Värnamo. Alla tog åt sig äran för en utmärkt utveckling, höjning av livskvalité, flera olika priser i diverse områden, mm – bara för att strax efter valet släppa bomben: Det finns inga pengar, vi måste lägga ner ett bibliotek och säga upp personal inom barn-och äldreomsorgen.

Om någon undrar, det är exakt så här man skapar politikerförakt och ger vatten på kvarnen åt extremistiska partier och rörelser!

Det finns andra lösningar!

Trots att Värnamo Kommun inte gick minus de sista åren så föredrar kommunstyrelsen att kraftigt skära ner på personal som jobbar på skolor och äldreboende än att exempelvis höja skatten till de som tjänar mest pengar. Med en så liten höjning som 95kr /mån till alla som tjänar mer än 30.000kr i månaden skulle man kunna behålla all skolpersonal vi har idag. Men istället föredrog Kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran (C) att kalla det för “effektivisering” i en intervju till SVT Jönköping.

Vänsterpartiet i Värnamo ställer sig tveksam till behovet av besparingarna. Vi har inte gått back på länge men enligt Alliansen behöver vi spara eftersom deras kollegor i riksdagen sett till att vi inte får samma stöd från staten längre (ändrade regler till utjämningssystem).

Eller är det med kraftiga nedskärningar av skola och äldreomsorg den sittande kommunstyrelsen vill att folk ska flytta till Värnamo?